Věděli jste, že za troubení ve svatebních kolonách může přijít pokuta. Obtěžujete tím ostatní řidiče! Kdy ještě platí zákaz troubení?

Spousta řidičů na českých silnicích nadměrně používá výstražné zvukové znamení, neboli klakson. Problém je, že ve většině případů se jedná o přestupek. Troubení dokonce není povoleno ani v tradičních svatebních kolonách. Kdy je tedy možné výstražné zvukové znamení použít, aniž by se řidič dočkal pokuty? To jsme se pokusili zjistit.

Pozor na troubení: Nejsme v Itálii!

Dálková světla nebo právě klakson jsou běžnými komunikačními prostředky mezi účastníky provozu. V některých zemích ještě výrazně častěji než v Česku. Ono se není čemu divit, protože u nás je nadměrné troubení dokonce pokutováno, a to i v případě, že chcete jen někoho pozdravit.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.
Jednotlivá pravidla zákazu troubení se odvíjí zejména od toho, zda jste ve městě nebo mimo něj.

Troubení v obci a mimo obec

Ve městě je totiž troubení povoleno jen tehdy: „Je-li to nutné k odvrácení hrozícího nebezpečí," alespoň tak hovoří zákon. Mimo město pak může řidič dávat zvukové výstražné znamení i ve chvíli, kdy potřebuje nutně upozornit řidiče předjížděného vozidla. Například aby mu vytvořil více místa pro snadné předjetí.

Řidič by ale zároveň neměl držet klakson příliš dlouho, nejlépe jen do doby, než druhý šofér zareaguje.
Průběžný pruh: Jaké má výhody pro řidiče? | Klik.cz
Jízda v průběžném pruhu patří mezi to jednodušší, co řidiče na cestách čeká. I ostřílení řidiči ale dělají chyby při jízdě v průběžném pruhu.

V zákoně totiž dále stojí, že: „Řidič nesmí obtěžovat ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích ani jiné osoby zejména nadměrným hlukem, znečišťováním ovzduší, rozstřikováním kaluží, bláta nebo zbytečným ponecháním motoru stojícího vozidla v chodu." I proto je například nelegální opakované troubení svatebních kolon.

Kromě výše zmíněných výjimek je tedy troubení zakázáno.

💡
"Úplný zákaz pak platí tak za dopravní značkou B23a," sdělil nám mluvčí policie Ondřej Moravčík. Pro policisty je však podobný přestupek velmi obtížné dokázat, proto ho většinou přehlíží. Pokud vám ho ale dokáží, může se to prodražit. „Řidič může dostat na místě pokutu do dvou tisíc korun nebo ve správním řízení 1.500 až 2.500 korun," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Lukašík.
troubení v autě

Pokuta hrozí i za ostřikovače

Nadměrné zneužívání se ale nepojí pouze s dálkovými světly a troubením, nýbrž i s ostřikovači. Někteří řidiči je pak dokonce zneužívají na jakousi pomstu proti jiným řidičům a v horším případě motorkářům či cyklistům. I v tomto případě však nejsou od pokuty daleko.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
V zákoně totiž mimo jiné stojí: „Účastník silničního provozu se musí chovat ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, aby nepoškozoval životní prostředí ani neohrožoval život zvířat."

Pokud by tedy řidič použil vědomě ostřikovače jako nástroj pomsty, dopustil by se přestupku, za který hrozí pokuta na místě do výše dvou tisíc korun. Vyšší sankce pak pochopitelně platí v případě, že by došlo k újmě na zdraví, nedej bože na životě.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: