Součástí silniční kontroly je často dechová zkouška. K té však můžete být vyzváni nejen při řízení vozidla, ale také například v zaměstnání. Jaké limity jsou spojené s dechovou zkouškou? Kdo ji může provádět a jak dechová zkouška probíhá?

Jak probíhá dechová zkouška na silnici?

Co se bude dít, pokud budete při namátkové policejní kontrole vyzváni k dechové zkoušce? Bude vás čekat dýchání do alkohol testeru. Vydechovat byste měli zhluboka od plic, aby bylo možné naměřit výsledek. Provádí se dva typy měření, a sice měření orientační a odborné. Obvykle se nejdříve provede orientační měření, v případě, že přístroj zaznamená alkohol v dechu, následuje měření odborné.

Odmítnutí dechové zkoušky

Myslete na to, že je dechová zkouška povinná. V případě, že ji odmítnete, dopustíte se přestupku, za který ve správním řízení hrozí pokuta ve výši 25.000 až 50.000 Kč6 trestných bodů (od roku 2024) a navíc i zákaz řízení motorových vozidel po dobu jednoho až dvou let.

Nulová tolerance alkoholu za volantem | Klik.cz
Legislativa ČR alkohol a omamné látky za volantem odmítá.

Dechová zkouška: Limity

Obecně platí, že se v České republice uplatňuje nulová tolerance alkoholu u řidičů. Metodika měření alkoholu v dechu však počítá i s možnou chybou měřicího přístroje a také s dalšími faktory, ke kterým patří například možná fyziologická hladina alkoholu v těle kontrolované osoby.

Tuto odchylku Český metrologický institut stanovil na 0,24 ‰. K tomu, aby došlo ke zjištění nejnižší prokazatelné hladiny alkoholu, je nutné tuto odchylku odečíst.

V případě, že je zaznamenaná hodnota pod 0,24 ‰, považuje se výsledek za negativní, a to za předpokladu, že nebylo jiným způsobem zjištěno, že řidič alkohol konzumoval.
povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

Tresty za jízdu pod vlivem alkoholu pro rok 2024

Za jízdu pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek hrozí vysoké tresty. Od roku 2024 vám ve správním řízení hrozí pokuta za jízdu pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky ve výši 7.000 až 25.000 Kč (v roce 2023 byla výše pokuty 2.500 až 20.000 Kč).

💡
Kromě toho vám hrozí i 6 trestných bodů (nad 0,3 ‰) a v neposlední řadě i zákaz řízení, odebrání řidičského průkazu na místě a také obvinění z trestného činu. Tresty za řízení pod vlivem alkoholu se liší na základě toho, zda nadýcháte do 0,3 promile, od 0,3 do 1 promile a nad 1 promile.
dechová zkouška a tolerance alkoholu

Tolerance alkoholu u řidičů v jiných evropských státech

Zatímco některé další evropské státy razí stejně jako Česko nulovou toleranci alkoholu (např. Slovensko a Maďarsko), v případě jiných můžete usednout za volant i poté, co jste vypili pivo nebo skleničku vína.

  • tolerance alkoholu v Polsku: 0,2 ‰
  • tolerance alkoholu v Německu: 0,5 ‰
  • tolerance alkoholu v Rakousku: 0,5 ‰
  • tolerance alkoholu ve Slovinsku: 0,5 ‰
  • tolerance alkoholu v Řecku: 0,5 ‰
  • tolerance alkoholu v Itálii: 0,5 ‰
  • tolerance alkoholu v Irsku: 0,8 ‰
  • tolerance alkoholu ve Velké Británii: 0,8 ‰

Jak je to s pojištěním v případě dopravní nehody pod vlivem alkoholu?

V případě, že způsobíte dopravní nehodu pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky, pojišťovna vám škodu z povinného ručení neuhradí. Alkohol za volantem totiž patří k výlukám z pojištění.

Kdo vás může vyzvat k dechové zkoušce?

Dechové zkoušky jsou spojené nejen s jízdou na silnicích, ale podrobit se jich musíte po vyzvání zaměstnavatelem také například v zaměstnání. Kdo vás tedy může k dechové zkoušce vyzvat?

  • policista
  • vojenský policista
  • strážník obecní policie
  • zaměstnavatel
  • ošetřující lékař

V roce 2022 zaznamenali policejní hlídky více než 7 tisíc případů jízdy pod vlivem alkoholu a pětina řidičů měla v krvi více než jedno promile alkoholu. V České republice přitom platí nulová tolerance a dechová zkouška na alkohol je povinná. Pokud byste ji odmítli, jednalo by se o přestupek spojený s finanční pokutou i ztrátou bodů.