Auto nepatří mezi běžné zboží, které bychom jednou ročně obměňovali. Prodej auta proto může doprovázet nejistota. Přečtěte si, jaký zvolit postup při prodeji auta, abyste měli klidné spaní a na nic nezapomněli.

Auto můžete prodat svépomocí a nejde o nic riskantnějšího nebo výrazně náročnějšího než předat auto bazaru a rovnou za jeho prodej získat peníze.

Další možností je prodej v komisi.
Komisní prodej znamená, že auto necháte v bazaru, ale jste jeho majiteli, dokud se bazar se zájemcem nedomluví. Po celou dobu tedy také platíte povinné ručení. Výhodou je, že nemusíte jednat s případnými zájemci.

Jaký zvolit postup prodeje auta, aby bylo vše dokladově v pořádku a obě strany obchodu spokojené?

co dělat při prodeji auta

Příprava před prodejem

V každém případě byste měli automobil pořádně uklidit, umýt a dodat mu celkově šmrnc. Interiér nechejte profesionálně vyčistit. I běžné použití nechává stopy a na sedadlech zůstávají např. flíčky od kapek z pití.

💡
Automobil se kupuje také podle zevnějšku a péče o interiér. Auto s poškrábaným lakem svěřte odborníkům. Vhodné vosky a kotouče udělají na vzhledu auta své. 

Dopřejte autu drobné servisní úkony. Zjištění ze servisu při prodeji sdílejte, potřebné nechte opravit. Prodávejte auto v takovém stavu, v jakém byste byli sami ochotni ho koupit.

Při prodeji nic netajte. Prodávající je odpovědný za vady, které má vozidlo v době prodeje.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Zjistěte si aktuální tržní hodnotu vozidla. Existuje mnoho online platforem a nástrojů, které vám poskytnou orientační cenu na základě značky, modelu, roku výroby a stavu vozidla. Prozkoumejte bazary a srovnejte, za kolik se prodávají auta s podobným nájezdem a v obdobném stavu.

Nafocení, nabídka, inzeráty, telefonáty, prohlídky. Toto už máte za sebou a vážný zájemce kývl na vaši nabídku? Co dál?

Prodej auta - postup

Postup prodeje auta zahrnuje několik důležitých bodů, na které byste neměli za žádných okolností zapomenout:

  1. kupní smlouva,
  2. evidenční kontrola,
  3. přepis na nového majitele,
  4. zrušení povinného ručení.

Kupní smlouva

Prvním krokem je vhodná kupní smlouva. Tento dokument je prakticky to nejdůležitější, co vás bude koupí provázet. Bez kupní smlouvy auto neprodávejte. Jde o ochranu kupujícího i prodávajícího.

Ohlídejte si, že kupní smlouva obsahuje:

  • označení smluvních stran,
  • cenu,
  • způsob úhrady,
  • prohlášení prodávajícího, že je majitelem vozidla,
  • přesnou specifikaci vozidla (VIN, SPZ, barva, značka, datum první registrace),
  • datum podpisu smlouvy,
  • podpisy obou stran.

Pokud prodáváte auto bazaru, nenechejte se uchlácholit předloženou kupní smlouvou. Možná jde o univerzální vzor, který předkládají každému a měl by být v pořádku, rozhodně si ji důkladně překontrolujte. Trvejte na všech ustanoveních, která jsou v našem vzoru.

Znáte značky aut? Jaké jsou u nás nejprodávanější? | Klik.cz
Jaké značky aut kupujeme nejvíce? V květnu se objevují statistiky a čtvrtletní výkazy o prodejích vozidel. Co čísla ukázala v letošním roce?

Evidenční kontrola

Evidenční kontrola je krok, kterému se při prodeji auta také nevyhnete. Tato kontrola ověří, že informace z technického průkazu odpovídají skutečnému stavu vozidla.

Evidenční kontrola se provádí na stanicích technické kontroly. Nemusíte se řídit bydlištěm nebo adresou STK, ve které jste byli naposledy. Evidenční kontrola vás vyjde na 500-800 korun a platnost vystaveného dokladu je 1 rok.

Výhodou je, že není striktně dáno, kdo musí evidenční kontrolu zajistit. Může to být prodávající nebo kupující. Rozhodně je vhodné i tuto část specifikovat také v kupní smlouvě.

Přepis na nového majitele

Výraz „přepis na nového majitele“ zní možná trochu neuchopitelně. Jde přitom o konkrétní krok, konkrétní úkon, který se provádí na dopravním odboru úřadu s rozšířenou působností. Nemusíte se přitom řídit trvalým, ani přechodným bydlištěm kterékoliv ze stran. Ani se nemusí fyzicky dostavit obě strany, vyžaduje se alespoň jedna. Druhou je možné nahradit úředně ověřenou plnou mocí.

Levná auta na trhu: Kde najít ty nejlepší nabídky? | Klik.cz
Trh s novými vozy i ojetinami za poslední tři roky zažil pár kotrmelců. Dají se ještě koupit auta levně? Nebo se žene automobilový trh do záhuby?

Termín je však hodně striktní. Na úřadu musíte přepis vozidla zařídit do 10 pracovních dnů od podpisu kupní smlouvy. Pokud k tomu nedojde, je to prodávající, kdo se vystavuje riziku pokuty za nedodržení termínu.

Proto se nedoporučuje, aby prodávající nechával tento krok na kupujícím.
Povinnost za tento krok má ze zákona právě prodávající a případné pokuty za nesplnění úkony jdou taky za ním.

U přepisu vozidla předložte:

  • vyplněný formulář žádosti o zápis změny vlastníka nebo provozovatele,
  • velký technický průkaz vozidla,
  • malý techničák,
  • případně nový doklad k vozidlu nahrazující oba předchozí,
  • protokol o evidenční kontrole,
  • kupní smlouvu,
  • doklady totožnosti nebo případně úředně ověřenou plnou moc k přepisu,
  • zelenou kartu k povinnému ručení, která je vedena na nového majitele, resp. provozovatele.
postup při prodeji auta

Právě na den přepisu vozidla je ideální naplánovat i fyzické předání vozidla. Proto je lepší, když na úřad jdou obě strany. Berte také v úvahu, že prodávající až do doby přepisu vozidla odpovídá za přestupky a směřují na něj pokuty, které vozidlo způsobí (pokud není řidič pokutován na místě).

Přepis vozidla vychází na 800 korun.

Pokud prodáváte starší vozidlo, čeká vás možná ještě platba ekologické daně. Částka odpovídá normě, kterou vozidlo splňuje. Pokud je vozidlo v kategorii EURO 3 a výše, neplatíte žádné další poplatky. Pokud jde o EURO 2 a méně, začínají poplatky na 3.000 Kč. Ekologická daň se platí jen jednou. A pokud již byla při některém z předchozích prodejů uhrazena, majitel ji neplatí.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Zrušení a sjednání povinného ručení

Celý postup prodeje auta doplňte ještě ukončením povinného ručení. Povinné ručení prodejem vozidla samo automaticky nezaniká. Není ani možné převést ho na nového majitele. Nový majitel si povinné ručení musí sám zřídit.

Resp. podle nové vyhlášky ho zřizuje provozovatel vozidla.
Původní majitel povinné ručení zruší na základě předložení kopie technického průkazu, ve kterém je uveden nový majitel vozidla.

Pokud na sjednání povinného ručení spěcháte, můžete ho zřídit i online. Potvrzení vám přijde obratem na e-mail. Proto není problém uzavřít povinné ručení třeba těsně před cestou na úřad pro přepis vozidla.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: