Máte čerstvý řidičák, chcete obohatit svůj vozový park, nebo ho jenom obnovit, zkrátka a jednoduše toužíte po novém autě. Auto se ale nekupuje jako rohlíky v samoobsluze. Vybrat ten pravý typ vozidla může být někdy oříšek.

Volba správného typu vozidla podle životního stylu vám pomůže získat potřebnou pohodu na cestách i s ohledem na vaši bezpečnost. Výběr nového automobilu je záludný v několika směrech. Nejde vůbec o malý výdaj. Existuje proto několik klíčových faktorů, které byste při svém rozhodování měli vzít v úvahu.

Spousta otázek a parametrů

Utřiďte si myšlenky a vyjasněte si své potřeby, proč auto kupujete. Jakou roli bude ve vašem životě hrát auto, v čem vám pomůže? V tomto výběru obvykle nefunguje „a co když budu chtít s městským autem brodit řeky a jezdit v terénu". Musíte si poměrně jasně nastavit prioritu číslo jedna. Roli, kterou bude auto plnit. 

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Pak můžete zkusit pozvolna přidávat a hledat auto, které splní parametrů více. Možností je více:

  • Denně dojíždíte v městském provozu.
  • Denně jezdíte z domova po vedlejších cestách, okreskách a třeba i dálnici.
  • Rádi jezdíte na výlety s kamarády, rodinou a vozíte vlastní vybavení.
  • Vozíte velký náklad.
  • Auto je zároveň vaším domovem na cestách.
  • Jezdíte v terénu.
  • Řízení si chcete hlavně užívat.
žluté staré auto

Městský provoz nenahrává velkému autu

Pokud trávíte hodně času na cestách po městě nebo v oblastech s hustým provozem, měla by vás zajímat kompaktnost automobilu a počet míst k sezení.

Hlavní problém měst je parkování. Než si koupíte nové auto, zjistěte si jeho rozměry. Srovnejte je s rozměrem auta, které jste byli dosud zvyklí řídit (v autoškole nebo i soukromě). Vzpomeňte si, jak se vám s autem parkovalo, a zda jste měli dostatek místa k vystoupení. Na sídlištích je míst žalostně málo. S menším autem vaše šance zaparkovat přece jen o něco vzrostou.

Hatchbacky a malé sedany mohou představovat dobrou volbou pro snadné parkování a pohodlnou navigaci v městském provozu. Do města a na běžné krátké dojíždění v jednom nebo dvou osobách vám může sednout např. Škoda Citigo, Toyota Yaris nebo malá vozidla Hyundai, např. i10.

Motor pro váš životní styl

Zásadní otázku pro většinu řidičů představuje spotřeba. Pokud si pořídíte auto s dieselovým motorem, budete se v zimě divit. Ukazatel okamžité spotřeby vám s přehledem vyskočí na 20 litrů na 100 kilometrů. Rozjezdy také nebudou dvakrát svižné. A pokud ve městě rovnou vjíždíte do rychlého provozu, spotřeba poletí vzhůru. Diesel nebude rád, když ho budete brát jen na krátké trasy. Na dlouhých trasách si bude naopak libovat a spotřeba půjde se zahřátým motorem dolů.

Velmi oblíbený dieselový typ vozidla je např. Volkswagen Golf.
Havarijní pojištění a tzv. technická totální škoda | Klik.cz
Nejste si jisti, kdy nastává v havarijním pojištění vozidla tzv. technická totální škoda? Přečtěte si náš průvodce a zjistěte více informací!

Benzínový motor si na druhou stranu dobře poradí i s krátkými trasami. Obvykle bývá benzín dražší než nafta a auta mívají o něco vyšší spotřebu než diesel.

💡
Aktuálně je zajímavým řešením elektromotor. Jestliže je pro vás důležitá ekologie a snižování uhlíkové stopy, zvažte elektromobil nebo hybrid.

Provoz těchto typů vozidel má menší dopad na životní prostředí a dlouhodobě vám mohou ušetřit peníze. Ve městech je vybudovaná hustá síť stanic pro nabíjení vozidel. Pokud máte i možnost dobíjení doma, pravděpodobně byste se mohli ubírat tímto směrem. Pořizovací cena elektroaut je ovšem vyšší.

Nejlevnější vůz Tesla Y nyní vychází na něco málo přes 1.000.000 Kč.
Auto si můžete také předělat na CNG a LPG. Provoz budete mít levnější, ale bude potřeba plánovat, kde najdete čerpací stanice. Největší pozor si musíte dát při parkování. Do většiny nákupních center na vnitřní parkoviště s těmito vozy nesmíte.
rodinný typ vozidla

Jaký typ vozidla pro rodinný život?

Pro rodiny s dětmi je zásadní prostor a bezpečí. Děti potřebují na výlety spoustu vybavení. Začne to kočárkem a povinnou autosedačkou, později to budou kola, lyže. Zpočátku vám vystačí větší kufr, časem začnete řešit nákup střešního nosiče, nebo montovat speciální zařízení na převoz kol. Vyberte si rovnou větší auto s dostatečným množstvím sedadel a velkým úložným prostorem.

10 nejlepších autodoplňků pro rok 2024 | Klik.cz
Ať už vyrážíte na dlouhou cestu do zahraničí či jedete k babičce, významným pomocníkem jsou autodoplňky, které dělají dlouhou cestu pohodlnější.
💡
Řešení může zpočátku představovat Škoda Octavia. Na zadní sedadla se vejdou 3 osoby, z toho dvě v autosedačce. Další možností jsou minivany, střední SUV nebo MPV. Podobně by měli k výběru přistupovat milovníci víkendových i delších výletů s přáteli.

Oblíbenci v této kategorii jsou Škoda Kodiaq, Ford S-MAX, Dacia Duster, Volkswagen Tiguan nebo Volvo V60.

Když je pro vás město nuda

Většina automobilů na trhu má náhon předních kol. Ve městech a pro běžný provoz je toto řešení naprosto dostačující. Náhon na zadní kola je pro zdatnější řidiče, kteří své jízdě rádi dopřejí dynamiku a divokost. Další možností je pak čtyřkolka, auto s náhonem všech 4 kol.

Jaké SUV seženete do 300.000 Kč? Nové i ojeté vozy | Klik.cz
Vozy SUV patří mezi ty nejoblíbenější. Kvalitní podvozek esúvéček se hodí na české silnice druhé a třetí třídy.

Pokud máte rádi i jiné silnice než asfaltku, je pro vás čtyřkolka ideální. S ní se nevyděsíte, sotva uvidíte sníh na vozovce nebo horší terén. U terénních aut je důležitý prostor pro přepravu nejrůznějšího vybavení a jízdní vlastnosti off-road.

Dobře vám na terén sedne Suzuki Jimny, Jeep Wrangler Rubicon, Toyota Land Cruiser 4×4 nebo Mitsubishi ASX. Ani přespání v autě není nemožné. Vezměte si do hledáčku Volkswagen Golf Variant, Subaru Outback, Škodu Superb Combi, Audi Q7.

Ve svých snech o typu vozidla možná aspoň na začátku brzděte. Pokud si pořizujete první automobil s čerstvým řidičákem nebo po letech bez praxe, volte raději levnější vozy a design řešte až později. Budete se potřebovat rozjezdit. Ačkoliv věříme, že předpisy dodržujete a jízdu zvládáte, statisticky noví řidiči bourají častěji.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: