V Německu kuny ročně způsobí škody za desítky milionů eur. Překousané kabely od kuny ale trápí i české řidiče. Zatímco v minulosti česká auta kunám nechutnala, s příchodem zahraničních značek a postupů kunám česká auta voní. Proč tomu tak je? I na to odpovídáme v článku.

Pojišťovna AXA v Německu ročně eviduje přes 200.000 pojistných událostí, které má na svědomí kuna. Překousané kabely patří k nejčastějším. Se škodami řidičům pomůže havarijní pojištění.

havarijní pojištění
Tip! Kuny mohou způsobit vážné škody na vašem autě, stejně jako nečekané nehody nebo poruchy. Havarijní pojištění vám poskytne klid a ochranu, kterou potřebujete.

Co kunám na autech chutná?

Moderní vozy pro kuny představují lákadlo. Voní jim bužírkové ochrany kabelů elektroinstalace a textilní izolace protihlukové výplně pod kapotou. Tomu odpovídají také škody – překousané dráty od zapalování patří mezi nejběžnější.

Kuny se do aut stahují také v nepříznivém počasí – zejména v zimě. Teplo od motoru a sucho představují obrovské lákadlo. Přespání v motoru ale pobyt zvířete nekončí. Dříve či později objeví voňavé kabely a izolaci, ze které si postaví pelech, nebo dokonce hnízdo.

Pro kuny je izolace a elektroinstalace něco jako lákavý zákusek. Samy si jsou vědomy nebezpečí, nemohou si ale pomoct. Přítomnost hlodavce odhalíte ještě před tím, než vás překvapí překousané kabely od kuny:

  • kolem baterie se objevují stopy protihlukové izolace,
  • pod autem a v motoru se nachází kuní trus (podlouhlý s nestrávenou potravou a peckami),
  • kunu je noční tvor a odhalí ji fotopast.

Jaké škody napáchá kuna na autě?

Jakmile kuna objeví auto, málo co ji přiměje k dobrovolnému odchodu. Teplo od motoru, sucho a klid jsou lákavým místem k vytvoření pelechu. Ten si zvíře vybírá na špatně dostupných místech a v některých případech se vozí jako černý pasažér.

Překousané kabely od svíček představují relativně levnou opravu. Jiná poškození malých hlodavcem vyjdou dráž:

  • Překousaná elektroinstalace – ráno sednete do auta, otočíte klíčkem a… nic se nestane. Závada může mít mnoho důvodů, překousané kabely elektroinstalace od kuny jsou jedním z nich. Kromě nepojízdného auta hrozí v některých případech zkrat a požár.
  • Zadřený motor – kromě elektroinstalace si kuna vybírá i hadičky a dráty. Ty vedou například k řídicí jednotce. Kuna ji vyřadí z činnosti, jednotka nedá pokyn k sepnutí čerpadla chladicího okruhu a neštěstí je na světě.
  • Překousané dráty od zapalování – poměrně častá závada, která vyjde draho. Poznáte ji tak, že auto jednoduše nenastartuje a v okolí kabelů se objevují stopy po zvířeti.
  • Hadičky – naštěstí ne brzdové… Zvědavá kuna se ráda pustí do benzinových hadiček, ale ještě více jí chutnají hadice s chladicí kapalinou a hadičky k ostřikovačům. Překousanou hadičku poznáte podle stop zubů.
  • Izolace a polstrování – relativně nepříjemná záležitost, která odstaví vůz i na několik dní. Z polstrování, tapecírunku a izolace si kuny staví pelech. Je to také první známka toho, že kuně se u vás líbí a nehodlá se jen tak odstěhovat.
žena se dívá do motoru auta, kde řádila kuna

6 rad, jak ochránit auto před kunami

Ochrana proti kunám je různého druhu. Můžete vsadit na babské rady, nebo dejte přednost průmyslovým přípravkům a elektronickým plašičkám. V každém případě se připravte na lítý a dlouhý souboj.

💡
Podotýkáme, že žádná z uvedených rad nefunguje stoprocentně. Záleží na odolnosti zvířete a době, po kterou vaše auto okupuje. To platí zejména v případě babských rad.
  1. Lidské vlasy jsou první ochranou, kterou vám v autoservisu doporučí. Lidský pach z vlasů připomíná kunám nebezpečí přítomnosti člověka. Někteří tvrdí, že čím mastnější vlasy, tím intenzivnější zápach. Vlasy dejte do punčochy blízko k motoru – pozor ale na jejich vznícení.
  2. Pletivo pod motorem se dnes již pomalu vytrácí. Moderní vozy mají v motorové části spodní kryt, který zamezuje přístupu škůdcům a zabraňuje špíně. Pletivo kunám vadí, protože mají drobné packy a špatně se jim po něm leze. Nutno podotknout, že na STK tento způsob technici vidí jen neradi.
  3. Přírodní prostředky jako citrusový olej, formalín, ocet, čpavek a Savo patří do kategorie babských rad. Je dost možné, že než kunu vyženete, vyzkoušíte půl drogerie. V Německu jsou k odpuzování kun populární WC bloky – při nákupu podle nich poznáte auto, které již návštěvu zvířete zažilo.
  4. Tygří lejno je natolik bizarní nápad, že ho zmiňujeme zvlášť. Seženete ho v zoologické zahradě nebo u chovatelů. Tygří trus údajně funguje tak, že zápach většího predátora odradí toho menšího.
  5. Pachové odpuzovače ve spreji patří k průmyslově vyráběným prostředkům proti kunám. Obsahují látku geraniol, která chlupatým škůdcům zapáchá. Pozor na to, že látky s geraniolem přitahují včely.
  6. Elektrické odpuzovače považují řidiči za nejúčinnější. Buď si pořídíte akustický, který vyluzuje člověku slyšitelný tón a funguje jako plašička, nebo si kupte ultrazvukový, který neuslyšíte, ale zaplatíte za něj více peněz.
oprava kabelů v autě

Překousané kabely od kuny zastaví garáž

Způsobů, jak ochránit auto před kunami, je celá řada. Spolehlivě funguje ale pouze jeden – kdykoliv je to možné, parkujte vozidlo v garáži. Betonová stěna odradí i toho nejdotěrnějšího hlodavce. Auto máte navíc v teple a suchu, což oceníte hlavně v zimě.

Boj s kunou je běh na dlouhou trať. Od babských rad se dostanete až k elektrickým plašičkám. Při jejich instalaci si dejte pozor na vhodné umístění. Roztavený plast nebo zapálené tygří lejno napáchají větší škody než překousané dráty od zapalování.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: