SUV z Číny jsou levnější a vybavenější než konkurence. Poptávka po nich roste a zavedené automobilky tápou.

SUV - nejžádanější auto v České republice

Vozy SUV jsou těmi nejžádanějšími typy aut v České republice. Podle statistiky Svazu dovozců automobilů (SDA) si SUV pořídilo bezmála 100 tisíc řidičů, což činí 45 % podíl na celém trhu. Mezi ty vůbec nejprodávanější patří mladoboleslavská Škoda Kamiq a Karoq, kterých se za minulý rok prodalo 9032 a 9447 kusů.

V těsném závěsu za českými automobily je bestseller z Jižní Koreje Hyundai Tuscon, německý Volkswagen Tiguan a oblíbená rumunská rozpočtovka Dacia Duster. Nicméně tradičním značkám začíná silně konkurovat dlouho přehlížená hrozba z dalekého východu.
povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

Čínská SUV jsou na vzestupu

Výrobce MG si mnoho lidí vybaví jako ikonu britského průmyslu. Dnes ale automobilku vlastní Číňané a pod legendárním označením prodávají především cenově dostupná SUV a elektromobily, které s původní filozofií značky nemají nic společného.

To nic nemění na tom, že poptávka po jejich autech neustále roste a pomalu převyšuje zájem po evropských, japonských a korejských modelech.

Jen pro představu, meziroční nárůst prodejů v ČR je u MG neuvěřitelných 636 procent. Z toho největší čísla generuje SUV se jménem ZS, které si loni pořídilo 2034 nových majitelů. To z něj celkově dělá 21. nejprodávanější auto na českém trhu. A proč je o čínský vůz takový zájem? Skoro nic nestojí.

Jaké SUV seženete do 300.000 Kč? Nové i ojeté vozy | Klik.cz
Vozy SUV patří mezi ty nejoblíbenější. Kvalitní podvozek esúvéček se hodí na české silnice druhé a třetí třídy.

Pro ukázku si uděláme srovnání MG ZS s konkurencí. Číňan se s délkou 4.323 mm řadí někam mezi malé a kompaktní SUV. Je delší než Škoda Kamiq či SsangYong Tivoli a jen o něco kratší než Dacia Duster. Přitom jeho pořizovací cena startuje na 399.940 Kč, zatímco Škodovka stojí od 479.900 Kč, Tivoli od 439.900 Kč a Duster začíná na 410 tisících korunách.

Je tedy ze všech nejlevnější a zároveň nabízí standardní výbavu.

Už v základu disponuje klimatizací, LED světlomety, litými koly, tempomatem, koženým volantem či multimediálním rozhraním. Lépe je na tom pouze český Kamiq, který je v sérii obohacen o vyhřívaná přední sedadla.

Nejlepší ojeté auto do 100 000 Kč: Značky a modely | Klik.cz
Český trh s ojetinami je plný skvělých aut, které se dají sehnat za rozumné peníze. Nejlepší volbou jsou japonské a tuzemské modely.

Na druhou stranu MG zaostává v kvalitě zpracování v jízdních vlastnostech. Malé SUV nemá tak dobré řízení a podvozek jako třeba Škodovka. V zatáčkách se více naklání a na nerovnostech odskakuje.

Má ale navrch v oblasti prostornosti. Model ZS se ze všech jmenovaných SUV chlubí největším zavazadlovým prostorem o objemu 48 litrů a ve své vzdušné kabině bez problému převeze čtyři dospělé pasažéry.

Pokud to zhodnotíme, tak MG ZS nemá v poměru ceny a výbavy žádného přemožitele, což může být pro budoucnost evropského automobilového průmyslu velký problém.

Ofenziva z východu je stále agresivnější

Nízko nastavená cenová politika čínských značek funguje a trh to začíná pociťovat. Zatímco dříve se Evropané automobilům z Číny pouze smáli, dnes je bez ostychu kupují. To je dobrá zpráva pro Střední říši, ale ne pro tradiční evropské automobilky.

Ty zatím nemají proti agresivní ofenzivě z východu žádnou odpověď a pouze přihlížejí tomu, jak se sem hrne jeden čínský výrobce za druhým. V dohledné době tak na silnicích začneme potkávat další levná SUV z dílen Dongfeng, Lynk & Co, Geely, Chery, BYD, nebo LandWind.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: