Vyplatí se koupit nové auto, nebo se raději poohlédnout po bazarovém voze? To je jedna z nejčastějších otázek lidí, kteří si chtějí koupit auto. Abychom vám mohli dát na tuto otázku odpověď, připravili jsme si pro vás výčet výhod a nevýhod nových a bazarových vozů a také několik doporučení odborníků.

Výhody nového vozu

Nejdříve se pojďme podívat na to, jaké jsou hlavní výhody související s koupí nového automobilu. V první řadě se jedná o možnost přizpůsobit auto svým požadavkům, ať už jde o barvu laku, motor, barvu interiéru, kola nebo doplňkovou výbavu.

Výhodou je samozřejmě i to, že jsou nové vozy vybavené nejmodernějšími funkcemi a mají plnou tovární záruku. Během záruky vám tak servis jakékoliv poruchy zdarma opraví.

Nevýhody nového vozu

Největší nevýhoda nového vozu oproti ojetému automobilu? Bezesporu vyšší cena. Nová auta také velmi rychle ztrácejí na své hodnotě. Podle odborníků za první tři roky nová auta ztrácejí zhruba 30 % své původní hodnoty. Někteří lidé vnímají jako nevýhodu nového vozu i povinnost navštěvovat autorizovaný servis, aby jim platila záruka.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější pojištění automobilu pro váš vůz. Porovnejte si nabídky jedním klikem.

Výhody bazarového auta

Jaké hlavní výhody jsou spojené s koupí ojetého vozu? Pravděpodobně nám dáte za pravdu, že nižší cena, která může být v případě tří let starých ojetých vozů s malým nájezdem a ověřenou historií nižší i o 40 % oproti novému vozu. Plusem je i to, že bazarové vozy tak rychle neztrácejí svou hodnotu.

Nevýhody bazarového auta

Koupě ojetého vozu je samozřejmě spojená i s několika nevýhodami. Bohužel v Česku existuje několik obchodníků, kteří prodávají vozy se skrytými vadami. Pokud si tedy budete kupovat ojetý vůz, doporučujeme si s sebou vzít zkušeného automechanika, který vůz důkladně prohlédne.

💡
Nevýhodou je, že neznáte historii auta a v případě, že se objeví nějaká vada, můžete mít problém s jejím dokazováním. Může se tak stát, že zaplatíte nemalé částky za opravy vozu.
koupě nového auta

Vyplatí se koupit nové auto?

Nyní už znáte největší plusy a mínusy nového auta versus bazarového auta. Jaký je tedy konečný verdikt? Vyplatí se koupit nové auto?

Pokud vám jde především o cenu, radí experti volit zánovní vůz. Automobily totiž svou hodnotu ztrácejí vůbec nejrychleji právě během prvních let provozu. Nové auto je na druhou stranu vhodnou volbou pro všechny, kteří si chtějí sami nakonfigurovat vůz a také pro milovníky technologií, pro které je zásadní, aby automobil nabízel nejmodernější funkce.
havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Tipy při koupi nového auta

Převážily u vás výhody koupě nového vozu nad vyšší cenou? Připravili jsme si pro vás několik doporučení expertů spojených s koupi nového vozu.

Zvažte nákup v zahraničí

Řada Čechů nakupuje nové i ojeté vozy v sousedním Německu. Proč? Zejména kvůli nesrovnatelně širší nabídce vozů.

Nové auto dobře zajeďte

Abyste co nejvíce prodloužili životnost nového vozu, měli byste ho dobře projet a vsadit na jízdu bez extrémů, tedy ať už v podobě vytáčení do příliš vysokých otáček nebo podtáčení motoru.

Dodržujte garanční prohlídky

Před případnými škodami v budoucnu vás ochrání dodržování garančních prohlídek během záruční doby, které pomáhají předcházet vysokým nákladům.

autobazar nebo autosalon

Předváděcí vůz jako kompromis

Že se stále nemůžete rozhodnout mezi tím, zda zvolit zcela nový vůz, nebo se poohlédnout po některém z bazarových aut? Co tak zvolit něco mezi, a sice předváděcí vůz?

💡
Klíčovou výhodou předváděcích vozů je, že jsou levnější než nové vozy a bývají opečovávané autosalony, takže jsou obvykle ve velmi dobrém stavu. Předváděcí vozy mívají najeto maximálně 10 tisíc kilometrů. Nevýhodou je však to, že mají určitou specifikaci výbavy, takže si sami nemůžete nakonfigurovat, co vše by měl vůz mít.

Vyplatí se koupit nové auto? Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Záleží totiž na tom, jaké jsou při koupi automobilu vaše priority. Nesporným plusem bazarových vozů je jejich nižší cena, na druhou stranu s nimi však můžete mít více starostí. Je proto na místě zhodnotit klady a mínusy obou variant. Třetí možností je koupě předváděcího vozu, který stojí někde na pomezí nového a bazarového vozu.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: